Bengkel/Kursus Asas DSLR untuk Videografi – T01H

BENGKEL / KURSUS ASAS DSLR UNTUK VIDEOGRAFI (BHM)

Pengenalan

Bengkel Videografi DSLR ini merupakan sesi pengenalan kepada teknik rakaman video menggunakan kamera DSLR atau kamera jenis mirrorless yang berkemampuan seperti DSLR. Peserta akan mempelajari jenis setting pada kamera, asas-asas shot serta asas komposisi.

 

Topik / Teknik Yang Akan Diajar

– Pengenalan kepada dunia videografi
– Kenali kamera masing-masing
– Video format
– Setting exposure & metering
– Kenali jenis-jenis shot
– Apa itu Komposisi?
– Jenis shots
– Merakam sequence

// Bengkel Ni Sehari Penuh…Hanya RM250 Je

Ya, sesi bengkel ni sehari penuh. 10 pagi hingga 10 malam. Sebab kami tak rasa kalau sesi siang sahaja mencukupi! Jadi kita lanjutkan masa tanpa perlu luangkan masa hujung minggu anda selama 2 hari. Ahad boleh rehat dan buat aktiviti lain.

Kami tak kisah kalau malam tu nak lajak lagi…hehe. Mana tau ada yang over-excited nak belajar sampai terer tahap ‘HERO’! Tak kedekut…kami layan. InsyaAllah.

 

// Adakah Anda Peserta Yang Sesuai?

Jika salah seorang antara senarai berikut, anda digalakkan untuk join bengkel kami.

– pelajar sekolah atau kolej yang berminat
– pekerja yg kena hasilkan video. bos suruh
– peminat bidang reka grafik / multimedia
– videografer / fotografer

 

// Jika Minat Nak Daftar, Baca List Berikut:

Kamera DSLR TIDAK disediakan.
– Sila bawa kamera DSLR sendiri yang lengkap dengan:
– Lensa kit/50mm
– Bateri/kabel.
– makan minum tak disediakan. sila uruskan sendiri.
– tempat makanan di sekitar training center kami sgt byk.
– bahan kursus disediakan
– nota juga disediakan.
– lepas kelas, kami sediakan sijil untuk peserta.
– semak lokasi training center kami di Google atau Waze

 

// Jap, Kami Nak OFFER DISKAUN Kalau…

…anda datang bertiga (tiga peserta dalam satu resit pembayaran), kami bagi diskaun RM150!!! Maknanya, hanya perlu bayar RM600 shj untuk 3 nama peserta bukan RM750. So, carilah teman2 anda yg berminat. Bagus jugak utk para boss yang nak htr atau bawa staf belajar bersama.

Masukkan kod berikut > 3PAXBHM
ke dalam ruangan COUPON REDEMPTION CODE semasa mendaftar.

 

// Lokasi Training Center

– Lake Fields, Sungai Besi, KL
– Berhampiran LRT Stesen Sungai Besi
– Waze: Sifoo Art & Multimedia Training Center
http://sifoo.com/lokasi-sifoo-art-multimedia-training-center/

 

// Maklumat Lain2 & Pertanyaan

– Tel / Whatsapp 016-212 9976 (En Burn)
– Tel 03-9055 4002 (Pejabat Urusan)

Pendaftaran Bengkel

Masa: 10.00 pagi – 10.00 malam
Tempat: Sifoo Art & Multimedia Training Center, Lake Fields, Sg. Besi, KL

Pendaftaran boleh dibuat di Facebook ataupun di Website. Sila pilih tarikh di bawah:

23hb SEPT 2017 (SAB)

button_reg_fbbutton_reg_web

Tawaran Untuk Penyertaan 3 Orang Sekaligus! Masukkan kod berikut > 3PAXBHM ke dalam ruangan COUPON REDEMPTION CODE semasa mendaftar.

Trainer Videografi

Mohd Rashidi Isa
Berpengalaman di dalam bidang Fotografi & Videografi Perkahwinan, kini beliau aktif sebagai penceramah bebas kursus Grafik, Fotografi dan juga Video Editing.

panduan-ke-sifoo-training-center

Sifoo Art & Multimedia Training Center terletak di Lake Fields, Sungai Besi iaitu bersebelahan dengan Pekan Sungai Besi, Kuala Lumpur. Lokasinya sangat mudah diakses melalui jalan utama dan juga pengangkutan awam.an ke Sifoo Art & Multimedia Training Cente

Trainer Videografi

Mohd Rashidi Isa
Berpengalaman di dalam bidang Fotografi & Videografi Perkahwinan, kini beliau aktif sebagai penceramah bebas kursus Grafik, Fotografi dan juga Video Editing.

Tajuk Bengkel:

Asas DSLR untuk Videografi

Kod:

VG-DSLR-01-1H-BHM

Tempoh:

1 hari (12 jam)

Pengenalan Bengkel:

Bengkel Videografi DSLR ini merupakan sesi pengenalan kepada teknik rakaman video menggunakan kamera DSLR atau kamera jenis mirrorless yang berkemampuan seperti DSLR. Peserta akan mempelajari jenis setting pada kamera, asas-asas shot serta asas komposisi.

Objektif:

Di akhir bengkel, peserta akan mampu:

– Mengenali prinsip asas videografi
– Mengenali kamera dan setting untuk rakaman video
– Memahami prinsip komposisi serta jenis-jenis shot
– Melakukan sendiri rakaman video menggunakan kamera DSLR

Metodologi Latihan:

– Pembelajaran Teori
– Latihan Praktikal
– Demonstrasi Teknik

09.30 – 10.00 am

– Pendaftaran peserta

10.00 – 1.00 pm

– Pengenalan kepada dunia videografi
– Mengenali fungsi VDSLR
– Sistem video
– Spesikasi video
– Format video
– Revolusi teknologi Video Kamera

01.00 – 02.30 pm

– Rehat / Makan Tengah Hari / Solat

02.30 – 06.00 pm

– Kenali konfigurasi kamera VDSLR
– Informasi paparan LCD
– Live View
– Menu Tetapan
– Picture Style
– Video format
– Setting exposure & metering

06.00 – 08.00 pm

– Rehat / Makan / Solat

08.00 – 10.00 pm

– Teknik mengendali VDSLR
– mengatasi masalah gegaran
– mengatasi masalah tidak fokus
– Kenali jenis-jenis rakaman (shoot)
– Apa itu Komposisi?
– Merakam Sequence
– Pengendalian Audio

10.00 pm

– Penutup / Penyampaian Sijil
– Bersurai

 

 

Peserta yang hadir disasarkan agar mampu untuk:

1. Mengenali prinsip asas videografi
2. Mengenali kamera dan setting untuk rakaman video
3. Memahami prinsip komposisi serta jenis-jenis shot
4. Melakukan sendiri rakaman video menggunakan kamera DSLR

 

 

 

 Maklumat Pembayaran:

Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:

– Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
– Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

Hantarkan bukti pembayaran:

– Hantar bukti pembayaran kepada [email protected],
– Hantar bukti pembayaran melalui MMS/WhatsApp kepada 016-212 9976 (Burn)
– Bukti pembayaran adalah resit pembayaran daripada Cash Deposit Machine / slip deposit / print screen online transfer.
– Nyatakan nama pembayar serta nombor telefon (jika tidak, urusan pengesahan akan menjadi sukar).

 

Bagaimana cara membuat pembayaran?

– Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:

– Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
– Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

Siapa yang boleh menyertai bengkel ini?

– Terbuka kepada sesiapa yang berminat dengan tajuk bengkel.
– Terbuka mengikut kesesuaian tahap (Tahap 1 – Asas, Tahap 2 – Pertengahan, Tahap 3 – Lanjutan).
– Bengkel hujung minggu terbuka untuk peserta persendirian sahaja.
– Terbuka untuk peringkat umur dari 15 tahun ke atas.

Mengapa harga tunai lebih murah?

– Harga tunai adalah satu keistimewaan yang kami sediakan untuk peserta yang bayar dengan wang poket sendiri.
– Tidak boleh dibandingkan dengan pembayaran oleh kerajaan ataupun syarikat.

Adakah Sifoo mengamalkan polisi refund?

– Ya, kami mengamalkan polisi refund jika pembayaran telah dibuat tetapi peserta terpaksa menarik diri dari menghadiri kursus.
– 100% refund akan dibuat jika peserta memaklumkan kepada kami selewat-lewatnya sehari sebelum kursus bermula.
– 50% refund akan dibuat jika peserta gagal memaklumkan sehari sebelum kursus bermula.

Adakah Sifoo menyediakan penginapan?

– Tidak. Kami tidak menyediakan penginapan untuk peserta.
– Walau bagaimanapun, terdapat tiga hotel di sekitar Sifoo Training Center. Sila rujuk panduan Lokasi Sifoo Art & Multimedia Training Center.