Bengkel/Kursus Reka Grafik: Photoshop – T12H (KPB)

KURSUS PHOTOSHOP TAHAP ZERO & ASAS

Nak mula belajar Photoshop tapi tak tau macamana? Tengok youtube masih tak faham...meh join kelas kat Sifoo Art & Multimedia Training Center. Kami tau bagaimana nak share kaedah mudah untuk beginner mula guna Photoshop untuk buat sendiri kerja reka grafik.

// Tak Boleh Kalau Tak Berguru. Ye Ke?

Mungkin ungkapan tersebut selalu didengari kan? Bila berguru, perjalanan awal dari 'zero' tu akan jadi lebih mudah. Sebab guru akan ajar ikut langkah-langkah yang teratur. Kalau belajar sendiri ni, bila takde asas yang kuat...mesti akan tersangkut kat mana2 step kalau rujuk kat youtube. Mesti pernah terjadi kan?

Tak rugi datang kelas kat Sifoo sebab kami berpengalaman handle sesi peserta beginner sejak tahun 2001 lagi...

Jangan lepas pandang OFFER DISKAUN. Sila baca sampai perenggan akhir.

// Modul Kami Terbaik Dalam Bahasa Mudah Faham

Nota kami dalam bahasa ringkas, langkah demi langkah dan mudah difahami. Boleh dirujuk semula lepas habis kelas tanpa masalah. Kami ajar guna Photoshop khusus untuk kerja reka grafik. Sangat sesuai untuk yang nak kena buat grafik utk POSTER, IKLAN ONLINE, serta PROMOSI. Sesi ini akan terus menjurus kepada kerja reka grafik. Takde pusing2 ajar benda yang tak perlu. Kami rekemen anda datang berteman. Senang nanti nak rujuk sesama sendiri. Daaan...datang berteman, kami akan bagi SPECIAL OFFER. Sila baca sampai perenggan terakhir.

// Tips dan Teknik POWER

Peserta bukan sahaja akan diajar cara guna Photoshop tapi juga akan dapat tips dan teknik POWER untuk hasilkan reka grafik yang berkesan. Takkan nak buat design yang tak efisien untuk sampaikan maklumat. Anda mesti nak JUAL PRODUK, SEBARKAN KEMPEN atau SAMPAIKAN INFO kepada orang lain kan? Kalau tiada tips yang baik spt KOMBINASI WARNA, PEMILIHAN FONT, PENGGUNAAN RUANG, PEMILIHAN IMEJ...maka hasil reka grafik anda mesti tak macam kerja seorang 'HERO' la.

// Topik & Teknik Yang Akan Diajar

- Asas Pengendalian Photoshop
- Shortcut Berguna
- Rancang Projek Reka Grafik
- Setting Background
- Teknik Select & Layer Mask
- Place Image Guna Bridge
- Smart Object
- Smart Filter
- Adjustment Layers
- Susunan Teks
- Layer Effects
- Latihan Reka Grafik: Poster
- Latihan Reka Grafik: Iklan Online

// Harga Promosi Cuti Sekolah...Hanya RM350 Je

Ya, promosi kursus ini bersempena cuti sekolah. Jika mahu menghantar anak-anak anda, boleh juga. 

// Adakah Anda Peserta Yang Sesuai?

Jika salah seorang antara senarai berikut, anda digalakkan untuk join bengkel kami.

- pelajar sekolah atau kolej
- peniaga online yang nak cuba buat grafik sendiri
- pekerja yg kena hasilkan grafik. bos suruh
- peminat bidang reka grafik
- dah tau photoshop lama, nak dptkan tips baru

// Jika Minat Nak Daftar, Baca List Berikut:

- sila bawa laptop sendiri (atau boleh je angkut desktop)
- sila install siap2 software sebelum hadir ke bengkel
- kami sediakan sewaan laptop kpd yang memerlukan (call staf kami utk booking)
- makan minum tak disediakan. sila uruskan sendiri.
- tempat makanan di sekitar training center kami sgt byk.
- bahan kursus disediakan
- nota digital juga disediakan.
- sila bawa alatulis serta buku nota sendiri.
- lepas kelas, kami sediakan sijil untuk peserta.
- semak lokasi training center kami di Google atau Waze

// Jap, Kami Nak OFFER DISKAUN Kalau...

...anda datang bertiga (tiga peserta dalam satu resit pembayaran), kami bagi diskaun RM100!!! Maknanya, hanya perlu bayar RM950 shj untuk 3 nama peserta bukan RM1,050. So, carilah teman2 anda yg berminat. Bagus jugak utk para boss yang nak htr atau bawa staf belajar bersama.

// Lokasi Training Center

- Lake Fields, Sungai Besi, KL
- Berhampiran LRT Stesen Sungai Besi
- Waze: Sifoo Art & Multimedia Training Center
- http://sifoo.com/lokasi-sifoo-art-multimedia-training-center/

// Maklumat Lain2 & Pertanyaan

- Tel / Whatsapp 016-212 9976 (En Burn)
- Tel 03-9055 4002 (Pejabat Urusan)

 

Trainer Reka Grafik

Imran Abdul Jabar
Sr. Trainer Reka Grafik / Pengasas Sifoo
Trainer Utama Reka Grafik - Pengasas laman web Sifoo.com. Berpengalaman mengajar kursus serta bengkel reka grafik dan multimedia sejak tahun 2001.

  • Tajuk Bengkel:

    Kursus Reka Grafik: Photoshop 

    Kod:

    RG-PS-01-2H-KPB

    Tahap:

    Tahap 1

    Tempoh:

    2 Hari 

    Pengenalan Bengkel:

    Bengkel ini disusun khusus untuk para peserta yang agak baru dalam pengendalian Adobe Photoshop bagi kerja-kerja rekaan grafik dan suntingan imej. Terdapat banyak teknik-teknik terkini dan efisien yang akan dikongsikan bagi memudahkan kerja rutin.

    Tenaga pengajar yang berpengalaman menjadi nilai tambah kepada kursus ini dengan perkongsian aliran kerja, pengalaman, tip serta penyelesaian masalah kerja.

    Objektif:

    Di akhir bengkel, peserta akan mampu:

    1. Menguasai pengetahuan dan kemahiran asas pengendalian Photoshop bagi proses editing imej/foto dan pengadunan grafik.
    2. Mengendalikan Photoshop bagi menghasilkan reka grafik.
    3. Memahami keperluan serta tatacara penghasilan reka grafik.
    4. Menghasilkan rekaan grafik seperti web banner, cover buku dan poster pada peringkat asas hingga pertengahan.

    Metodologi Latihan:

    • Pembelajaran Teori
    • Latihan Praktikal
    • Demonstrasi Teknik

  • Hari 1:

    08.30 – 09.00

    • Pendaftaran peserta

     

    09.00 – 10.30

    • Pengenalan kepada Adobe Photoshop
    • Workspace
    • Shortcut Berguna
    • Senarai Tools Yang Lazim
    • Senarai Teknik Lazim
    • Mula Projek Reka Grafik
    • Lakaran Idea: Apa Projek Reka Anda?

     

    10.30 – 11.00

    • Rehat / Minum Pagi

     

    11.00 – 01.00

    • Tentukan Canvas Size: New File
    • Set Preset Sendiri
    • Ruler & Ruler Guide
    • Fill Background: Solid, Gradient, Pattern, Imej
    • Latihan Background

     

    01.00 – 02.00

    • Rehat / Makan Tengah Hari / Solat

     

    02.00 – 04.30

    • Place Image: Adobe Bridge > Place
    • Transform
    • Crop: Select & Mask
    • Quick Selection Tool & Refine Edge •
    • Effect: Layer Style
    • Latihan Select & Mask

     

    04.30 – 05.00

    • Minum Petang / Bersurai

    Hari 2:

    09.00 – 10.30

    • Place Image > Smart Object (Revisit)
    • Edit Smart Object: Touchup
    • Latihan: Suntingan foto potret / wajah

     

    10.30 – 11.00

    • Rehat / Minum Pagi

     

    11.00 – 01.00

    • Smart Object & Smart Filter
    • Layer Blending
    • Blend Special Effect: Cahaya & Api
    • Shape Lazim
    • Custom Shape
    • Shape Dari Path
    • Path & Vector Mask

     

    01.00 – 02.00

    • Rehat / Makan Tengah Hari / Solat

     

    02.00 – 04.30

    • Teks: Character & Paragraph
    • Character Setting
    • Paragraph Setting
    • Effect: Layer Style
    • Penutup / Penyampaian Sijil

     

    04.30 – 05.00

    • Sesi Foto / Minum Petang / Bersurai

  • Peserta yang hadir disasarkan agar mampu untuk menghasilkan seperti berikut:

     

  • Bagaimana cara membuat pembayaran?

    • Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:
    • Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
    • Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

     

    Hantarkan bukti pembayaran:

    • Hantar bukti pembayaran kepada [email protected],
    • Hantar bukti pembayaran melalui MMS/WhatsApp kepada 016-212 9976 (Burn)
    • Bukti pembayaran adalah resit pembayaran daripada Cash Deposit Machine / slip deposit / print screen online transfer.
    • Nyatakan nama pembayar serta nombor telefon (jika tidak, urusan pengesahan akan menjadi sukar).

    Siapa yang boleh menyertai bengkel ini?

    • Terbuka kepada sesiapa yang berminat dengan tajuk bengkel.
    • Terbuka mengikut kesesuaian tahap (Tahap 1 – Asas, Tahap 2 – Pertengahan, Tahap 3 – Lanjutan).
    • Bengkel hujung minggu terbuka untuk peserta persendirian sahaja.
    • Terbuka untuk peringkat umur dari 15 tahun ke atas.

    Mengapa harga tunai lebih murah?

    • Harga tunai adalah satu keistimewaan yang kami sediakan untuk peserta yang bayar dengan wang poket sendiri.
    • Tidak boleh dibandingkan dengan pembayaran oleh kerajaan ataupun syarikat.

    Adakah Sifoo mengamalkan polisi refund?

    • Ya, kami mengamalkan polisi refund jika pembayaran telah dibuat tetapi peserta terpaksa menarik diri dari menghadiri kursus.
    • 100% refund akan dibuat jika peserta memaklumkan kepada kami selewat-lewatnya sehari sebelum kursus bermula.
    • 50% refund akan dibuat jika peserta gagal memaklumkan sehari sebelum kursus bermula.

    Adakah Sifoo menyediakan penginapan?