Bengkel/Kursus Reka Grafik: Illustrator ‘Zero’ – T01H

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

BENGKEL / KURSUS ASAS ILLUSTRATOR (BHM)

BELAJAR ILLUSTRATOR DARI LEVEL ‘ZERO’ SBG LANGKAH AWAL KE LEVEL ‘ HERO.

Nak mula belajar Illustrator tapi tak tau macamana? Tengok youtube masih tak faham…meh join kelas kat Sifoo Art & Multimedia Training Center. Kami tau bagaimana nak share kaedah mudah untuk beginner mula guna Illustrator untuk buat sendiri kerja reka grafik.

 

// Tak Boleh Kalau Tak Berguru. Ye Ke?

Mungkin ungkapan tersebut selalu didengari kan? Bila berguru, perjalanan awal dari ‘zero’ tu akan jadi lebih mudah. Sebab guru akan ajar ikut langkah-langkah yang teratur. Kalau belajar sendiri ni, bila takde asas yang kuat…mesti akan tersangkut kat mana2 step kalau rujuk kat youtube. Mesti pernah terjadi kan?

Tak rugi datang kelas kat Sifoo sebab kami berpengalaman handle sesi peserta beginner sejak tahun 2001 lagi…

Jangan lepas pandang OFFER DISKAUN. Sila baca sampai perenggan akhir.

 

// Modul Kami Terbaik Dalam Bahasa Mudah Faham

Nota kami dalam bahasa ringkas, langkah demi langkah dan mudah difahami. Boleh dirujuk semula lepas habis kelas tanpa masalah.

Kami ajar guna Illustrator khusus untuk kerja reka grafik. Sangat sesuai untuk yang nak kena buat grafik utk penghasilan grafik vektor lain seperti logo, ikon, POSTER, IKLAN ONLINE, serta PROMOSI.

Sesi ini akan terus menjurus kepada kerja reka grafik. Takde pusing2 ajar benda yang tak perlu.

Kami rekemen anda datang berteman. Senang nanti nak rujuk sesama sendiri. Daaan…datang berteman, kami akan bagi SPECIAL OFFER. Sila baca sampai perenggan terakhir.

 

// Tips dan Teknik POWER

Peserta bukan sahaja akan diajar cara guna Illustrator tapi juga akan dapat tips dan teknik POWER untuk hasilkan reka grafik yang berkesan. Takkan nak buat design yang tak efisien untuk sampaikan maklumat. Anda mesti nak JUAL PRODUK, SEBARKAN KEMPEN atau SAMPAIKAN INFO kepada orang lain kan? Kalau tiada tips yang baik spt KOMBINASI WARNA, PEMILIHAN FONT, PENGGUNAAN RUANG, PEMILIHAN IMEJ…maka hasil reka grafik anda mesti tak macam kerja seorang ‘HERO’ la.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Topik Kursus” background_layout=”light” text_orientation=”left” background_color=”#f4f4f4″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px”]

// Topik & Teknik Yang Akan Diajar

– Pengenalan kepada pengendalian Illustrator
– Fahami grafik/lukisan vektor
– Kenali Artboard / Multiple Artboard
– Bagaimana memulakan projek reka
– Asas melukis dengan Shape Tools / Pathfinder / Pencil, Paintbrush & Blob BrushTool
– Asas mewarna dengan Gradient Tool & Panel
– Live Paint Bucket Tool
– Live Trace
– Type Tool
– Teks dan Perenggan

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” background_color=”#f4f4f4″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px”]

// Bengkel Ni Sehari Penuh…Hanya RM250 Je

Ya, sesi bengkel ni sehari penuh. 10 pagi hingga 10 malam. Sebab kami tak rasa kalau sesi siang sahaja mencukupi! Jadi kita lanjutkan masa tanpa perlu luangkan masa hujung minggu anda selama 2 hari. Ahad boleh rehat dan buat aktiviti lain.

Kami tak kisah kalau malam tu nak lajak lagi…hehe. Mana tau ada yang over-excited nak belajar sampai terer tahap ‘HERO’! Tak kedekut…kami layan. InsyaAllah.

 

// Adakah Anda Peserta Yang Sesuai?

Jika salah seorang antara senarai berikut, anda digalakkan untuk join bengkel kami.

– pelajar sekolah atau kolej yang berminat
– peminat bidang reka grafik / multimedia
– pereka website
– mereka yang berminat utk menambah ilmu

 

// Jika Minat Nak Daftar, Baca List Berikut:

– sila bawa laptop sendiri (atau boleh je angkut desktop)
– sila install siap2 software sebelum hadir ke bengkel
– kami sediakan sewaan laptop kpd yang memerlukan (call staf kami utk booking)
– makan minum tak disediakan. sila uruskan sendiri.
– tempat makanan di sekitar training center kami sgt byk.
– bahan kursus disediakan
– nota & pen kami sediakan.
– lepas kelas, kami sediakan sijil untuk peserta.
– semak lokasi training center kami di Google atau Waze

 

// Jap, Kami Nak OFFER DISKAUN Kalau…

…anda datang bertiga (tiga peserta dalam satu resit pembayaran), kami bagi diskaun RM150!!! Maknanya, hanya perlu bayar RM600 shj untuk 3 nama peserta bukan RM750. So, carilah teman2 anda yg berminat. Bagus jugak utk para boss yang nak htr atau bawa staf belajar bersama.

Masukkan kod berikut > 3PAXBHM
ke dalam ruangan COUPON REDEMPTION CODE semasa mendaftar.

 

// Lokasi Training Center

– Lake Fields, Sungai Besi, KL
– Berhampiran LRT Stesen Sungai Besi
– Waze: Sifoo Art & Multimedia Training Center
http://sifoo.com/lokasi-sifoo-art-multimedia-training-center/

 

// Maklumat Lain2 & Pertanyaan

– Tel / Whatsapp 016-212 9976 (En Burn)
– Tel 03-9055 4002 (Pejabat Urusan)

[/et_pb_text][et_pb_divider admin_label=”Divider” color=”#ffffff” show_divider=”on” divider_style=”solid” divider_position=”top” hide_on_mobile=”on”][/et_pb_divider][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Header Pendaftaran Kursus” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#d9d9d9″ border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px” saved_tabs=”all”]

Pendaftaran Bengkel

Masa: 10.00 pagi – 10.00 malam
Tempat: Sifoo Art & Multimedia Training Center, Lake Fields, Sg. Besi, KL

Pendaftaran boleh dibuat di Facebook ataupun di Website. Sila pilih tarikh di bawah:

[/et_pb_text][et_pb_toggle admin_label=”Tarikh #2″ title=”22hb JULAI 2017 (SAB)” open=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]button_reg_fbbutton_reg_web

Tawaran Untuk Penyertaan 3 Orang Sekaligus! Masukkan kod berikut > 3PAXBHM ke dalam ruangan COUPON REDEMPTION CODE semasa mendaftar.

Trainer Reka Grafik

Imran Abdul Jabar
Trainer Utama Reka Grafik – Pengasas laman web Sifoo.com. Berpengalaman mengajar kursus serta bengkel reka grafik dan multimedia sejak tahun 2001.

 

[/et_pb_toggle][et_pb_button admin_label=”Panduan Pendaftaran” button_url=”https://youtu.be/cBf8Ia0P0Zg” url_new_window=”on” button_text=”Panduan Pendaftaran Kursus (PDF)” button_alignment=”center” background_layout=”dark” custom_button=”on” button_bg_color=”#ff9f23″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon=”%%190%%” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ button_text_size=”16″ button_border_radius=”0″ button_font=”|on|||” saved_tabs=”all”][/et_pb_button][et_pb_button admin_label=”Link ke Lokasi ” button_url=”http://sifoo.com/lokasi-sifoo-art-multimedia-training-center/” url_new_window=”on” button_text=”Panduan ke Sifoo Art & Multimedia Training Center” button_alignment=”center” background_layout=”dark” custom_button=”on” button_bg_color=”#ff7e00″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon=”%%190%%” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ button_text_size=”14″ button_border_radius=”0″ button_font=”|on|||”][/et_pb_button][et_pb_text admin_label=”Peta Lokasi” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]panduan-ke-sifoo-training-center

Sifoo Art & Multimedia Training Center terletak di Lake Fields, Sungai Besi iaitu bersebelahan dengan Pekan Sungai Besi, Kuala Lumpur. Lokasinya sangat mudah diakses melalui jalan utama dan juga pengangkutan awam.an ke Sifoo Art & Multimedia Training Cente

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Trainer Profile” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#d9d9d9″ border_style=”solid” custom_padding=”20px|15px|15px|20px”]

Trainer Reka Grafik

Imran Abdul Jabar
Trainer Utama Reka Grafik – Pengasas laman web Sifoo.com. Berpengalaman mengajar kursus serta bengkel reka grafik dan multimedia sejak tahun 2001.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_tabs admin_label=”Tabs” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”][et_pb_tab title=”Perincian Kursus” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]

Tajuk Bengkel:

Bengkel Reka Grafik: Illustrator ‘Zero’

Kod:

RG-AI-T0-1H

 Tempoh:

1 Hari (12 jam)

Pengenalan Bengkel:

Bengkel ini disusun khusus untuk para peserta yang masih baru dalam pengendalian Adobe Illustrator bagi menjalankan kerja-kerja rekaan grafik untuk cetakan atau penghasilan grafik vektor lain seperti logo dan ikon. Illustrator adalah satu software yang perlu dikuasai oleh setiap pereka grafik.

Tenaga pengajar yang berpengalaman menjadi nilai tambah kepada kursus ini dengan perkongsian aliran kerja, pengalaman, tip serta penyelesaian masalah kerja.

Objektif:

Di akhir bengkel, peserta akan mampu:

– Teknik reka grafik dari modul Sifoo
– Perkongsian dari trainer yang berpengalaman dalam reka grafik
– Hubungan selepas bengkel melalui media sosial (Boleh tanya lagi selepas bengkel)

Metodologi Latihan:

– Pembelajaran Teori
– Latihan Praktikal
– Demonstrasi Teknik

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Jadual” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]

 09.30 – 10.00 am

– Pendaftaran peserta

 

10.00 – 01.00 pm

– Pengenalan kepada Illustrator
– Fahami grafik / lukisan vektor
– Workspace Setting
– Kenali Artboard / Multiple Artboard
– Asas Pengendalian Illustrator
– Kenali Bounding Box / Path / Anchor Points
– Asas melukis menggunakan:
– Shape Tools
– Pathfinder
– Pencil, Paintbrush dan Blob BrushTool

 

01.00 – 02.30 pm

– Rehat / Makan Tengah Hari / Solat

 

02.30 – 06.00 pm

– Pen Tool
– Asas mewarna menggunakan:
– Gradient Tool dan Panel
– Live Paint Bucket Tool
– Live Trace

 

06.00 – 08.00 pm

– Rehat / Solat

 

08.00 – 10.00 pm

– Type tool – teks dan perenggan
– Rekabentuk Layout Grafik
– Menetapkan Saiz Artboard yang Sesuai
– Menetapkan Bleed Area
– Menetapkan Ruler Guide

 

10.00 pm

– Bersurai

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Sasaran Kursus” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
 Peserta yang hadir disasarkan agar mampu untuk menghasilkan seperti berikut:

 

 

 

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Pembayaran” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
Maklumat Pembayaran:

Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:

– Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
– Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

Hantarkan bukti pembayaran:

– Hantar bukti pembayaran kepada [email protected],
– Hantar bukti pembayaran melalui MMS/WhatsApp kepada 016-212 9976 (Burn)
– Bukti pembayaran adalah resit pembayaran daripada Cash Deposit Machine / slip deposit / print screen online transfer.
– Nyatakan nama pembayar serta nombor telefon (jika tidak, urusan pengesahan akan menjadi sukar).

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Soalan Lazim” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
 

Bagaimana cara membuat pembayaran?

– Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:

– Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
– Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

Siapa yang boleh menyertai bengkel ini?

– Terbuka kepada sesiapa yang berminat dengan tajuk bengkel.
– Terbuka mengikut kesesuaian tahap (Tahap 1 – Asas, Tahap 2 – Pertengahan, Tahap 3 – Lanjutan).
– Bengkel hujung minggu terbuka untuk peserta persendirian sahaja.
– Terbuka untuk peringkat umur dari 15 tahun ke atas.

Mengapa harga tunai lebih murah?

– Harga tunai adalah satu keistimewaan yang kami sediakan untuk peserta yang bayar dengan wang poket sendiri.
– Tidak boleh dibandingkan dengan pembayaran oleh kerajaan ataupun syarikat.

Adakah Sifoo mengamalkan polisi refund?

– Ya, kami mengamalkan polisi refund jika pembayaran telah dibuat tetapi peserta terpaksa menarik diri dari menghadiri kursus.
– 100% refund akan dibuat jika peserta memaklumkan kepada kami selewat-lewatnya sehari sebelum kursus bermula.
– 50% refund akan dibuat jika peserta gagal memaklumkan sehari sebelum kursus bermula.

Adakah Sifoo menyediakan penginapan?

– Tidak. Kami tidak menyediakan penginapan untuk peserta.
– Walau bagaimanapun, terdapat tiga hotel di sekitar Sifoo Training Center. Sila rujuk panduan Lokasi Sifoo Art & Multimedia Training Center.

[/et_pb_tab] [/et_pb_tabs][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]