Bengkel/Kursus Reka Penerbitan: InDesign ‘Zero’ – T01H

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

BELAJAR INDESIGN DARI LEVEL ‘ZERO’ SBG LANGKAH AWAL KE LEVEL ‘ HERO.

 

Nak mula belajar InDesign tapi tak tau macamana? Tengok youtube masih tak faham…meh join kelas kat Sifoo Art & Multimedia Training Center. Kami tau bagaimana nak share kaedah mudah untuk beginner mula guna InDesign untuk buat sendiri buku atau majalah.

 

// Tak Boleh Kalau Tak Berguru. Ye Ke?

Mungkin ungkapan tersebut selalu didengari kan? Bila berguru, perjalanan awal dari ‘zero‘ tu akan jadi lebih mudah. Sebab guru akan ajar ikut langkah-langkah yang teratur. Kalau belajar sendiri ni, bila takde asas yang kuat…mesti akan tersangkut kat mana2 step kalau rujuk kat youtube. Mesti pernah terjadi kan?

Tak rugi datang kelas kat Sifoo sebab kami berpengalaman handle sesi peserta beginner sejak tahun 2001 lagi…

Jangan lepas pandang OFFER DISKAUN. Sila baca sampai perenggan akhir.

 

// Modul Kami Terbaik Dalam Bahasa Mudah Faham

Nota kami dalam bahasa ringkas, langkah demi langkah dan mudah difahami. Boleh dirujuk semula lepas habis kelas tanpa masalah.
Kami ajar guna InDesign khusus untuk kerja reka penerbitan. Sangat sesuai untuk penghasilan layout buku atau majalah atau juga untuk coffee table book dengan cara yang lebih mudah dan pantas serta efisien.
Sesi ini akan terus menjurus kepada kerja reka grafik layout. Takde pusing2 ajar benda yang tak perlu.
Kami rekemen anda datang berteman. Senang nanti nak rujuk sesama sendiri. Daaan…datang berteman, kami akan bagi SPECIAL OFFER. Sila baca sampai perenggan terakhir.

 

// PENGENALAN

Bengkel InDesign akan mendedahkan teknik penghasilan layout buku atau majalah juga untuk coffee table book dengan cara yang lebih mudah dan pantas serta efisien. Dengan pemilihan software yang betul, anda boleh lupakan segala kerumitan dalam menghasilkan sebuah buku. Para designer kebanyakkannya menggunakan Illustrator. Memanglah rumit. Banyak pages nak kena susun. Banyak plak masa nak kena spend. Perisian Adobe InDesign sangat sesuai untuk menghasilkan susunan taipografi dan reka letak halaman yang kreatif. InDesign sangat bagus dan efektif digunakan bagi menghasilkan material untuk dicetak seperti buku, majalah dan brosur.

 

// Tips dan Teknik POWER

Peserta bukan sahaja akan diajar cara guna InDesign tapi juga akan dapat tips dan teknik POWER untuk hasilkan reka grafik layout yang berkesan. Takkan nak buat design yang tak efisien untuk sampaikan maklumat. Anda mesti nak JUAL PRODUK  atau SAMPAIKAN INFO kepada orang lain kan? Kalau tiada tips yang baik spt KOMBINASI WARNA, PEMILIHAN FONT, PENGGUNAAN RUANG, PEMILIHAN IMEJ…maka hasil reka grafik anda mesti tak macam kerja seorang ‘HERO‘ la.

 

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Topik Kursus” background_layout=”light” text_orientation=”left” background_color=”#f4f4f4″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px”]

// Topik & Teknik Yang Akan Diajar

– Pengenalan kepada Adobe InDesign
– Antaramuka, alatan dan menu
– Mengawal & menyusun teks
– Menformatkan Teks & Perenggan
– Memasukkan Grafik / Imej
– Menetapkan Object Style

– Menggabungkan Teks & Grafik
– Menyusun Layout halaman
– Menghasilkan dokumen banyak halaman
– Menggunakan Master Page
– Character Style & Paragraph Style

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px”]

// Bengkel Ni Sehari Penuh…Hanya RM250 Je

Ya, sesi bengkel ni sehari penuh. 10 pagi hingga 10 malam. Sebab kami tak rasa kalau sesi siang sahaja mencukupi! Jadi kita lanjutkan masa tanpa perlu luangkan masa hujung minggu anda selama 2 hari. Ahad boleh rehat dan buat aktiviti lain.

Kami tak kisah kalau malam tu nak lajak lagi…hehe. Mana tau ada yang over-excited nak belajar sampai terer tahap ‘HERO’! Tak kedekut…kami layan. InsyaAllah.

 

// Adakah Anda Peserta Yang Sesuai?

Jika salah seorang antara senarai berikut, anda digalakkan untuk join bengkel kami.

– pelajar sekolah atau kolej
– pekerja yg kena hasilkan grafik penerbitan.
– peminat bidang reka grafik
– desktop publisher yg belum pernah lagi guna InDesign
– fotografer perkahwinan yg dah biasa buat photobook guna Photoshop

 

// Jika Minat Nak Daftar, Baca List Berikut:

– sila bawa laptop sendiri (atau boleh je angkut desktop)
– sila install siap2 software sebelum hadir ke bengkel
– kami sediakan sewaan laptop kpd yang memerlukan (call staf kami utk booking)
– makan minum tak disediakan. sila uruskan sendiri.
– tempat makanan di sekitar training center kami sgt byk.
– bahan kursus disediakan
– nota & pen kami sediakan.
– lepas kelas, kami sediakan sijil untuk peserta.
– semak lokasi training center kami di Google atau Waze

 

// Jap, Kami Nak OFFER DISKAUN Kalau…

…anda datang bertiga (tiga peserta dalam satu resit pembayaran), kami bagi diskaun RM150!!! Maknanya, hanya perlu bayar RM600 shj untuk 3 nama peserta bukan RM750. So, carilah teman2 anda yg berminat. Bagus jugak utk para boss yang nak htr atau bawa staf belajar bersama.

Masukkan kod berikut > 3PAXBHM
ke dalam ruangan COUPON REDEMPTION CODE semasa mendaftar.

 

// Lokasi Training Center

– Lake Fields, Sungai Besi, KL
– Berhampiran LRT Stesen Sungai Besi
– Waze: Sifoo Art & Multimedia Training Center
– http://sifoo.com/lokasi-sifoo-art-multimedia-training-center/

 

// Maklumat Lain2 & Pertanyaan

– Tel / Whatsapp 016-212 9976 (En Burn)
– Tel 03-9055 4002 (Pejabat Urusan)

[/et_pb_text][et_pb_divider admin_label=”Divider” color=”#ffffff” show_divider=”on” divider_style=”solid” divider_position=”top” hide_on_mobile=”on”][/et_pb_divider][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Header Pendaftaran Kursus” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#d9d9d9″ border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px” saved_tabs=”all”]

Pendaftaran Bengkel

Masa: 10.00 pagi – 10.00 malam
Tempat: Sifoo Art & Multimedia Training Center, Lake Fields, Sg. Besi, KL

Pendaftaran boleh dibuat di Facebook ataupun di Website. Sila pilih tarikh di bawah:

[/et_pb_text][et_pb_toggle admin_label=”Tarikh #2″ title=”23hb SEPT 2017 (SAB)” open=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]button_reg_fbbutton_reg_web

Tawaran Untuk Penyertaan 3 Orang Sekaligus! Masukkan kod berikut > 3PAXBHM ke dalam ruangan COUPON REDEMPTION CODE semasa mendaftar.

Trainer Reka Penerbitan

Imran Abdul Jabar
Sr. Trainer Reka Grafik / Pengasas Sifoo
Trainer Utama Reka Grafik – Pengasas laman web Sifoo.com. Berpengalaman mengajar kursus serta bengkel reka grafik dan multimedia sejak tahun 2001.

[/et_pb_toggle][et_pb_button admin_label=”Panduan Pendaftaran” button_url=”https://youtu.be/cBf8Ia0P0Zg” url_new_window=”on” button_text=”Panduan Pendaftaran Kursus (PDF)” button_alignment=”center” background_layout=”dark” custom_button=”on” button_bg_color=”#ffd800″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon=”%%190%%” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ button_text_size=”16″ button_border_radius=”0″ button_font=”|on|||”][/et_pb_button][et_pb_button admin_label=”Link ke Lokasi ” button_url=”http://sifoo.com/lokasi-sifoo-art-multimedia-training-center/” url_new_window=”on” button_text=”Panduan ke Sifoo Art & Multimedia Training Center” button_alignment=”center” background_layout=”dark” custom_button=”on” button_bg_color=”#ff7e00″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon=”%%190%%” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ button_text_size=”14″ button_border_radius=”0″ button_font=”|on|||”][/et_pb_button][et_pb_text admin_label=”Peta Lokasi” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]panduan-ke-sifoo-training-center

Sifoo Art & Multimedia Training Center terletak di Lake Fields, Sungai Besi iaitu bersebelahan dengan Pekan Sungai Besi, Kuala Lumpur. Lokasinya sangat mudah diakses melalui jalan utama dan juga pengangkutan awam.an ke Sifoo Art & Multimedia Training Cente

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Trainer Profile” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#d9d9d9″ border_style=”solid” custom_padding=”20px|15px|15px|20px”]

TRAINER REKA PENERBITAN

Imran Abdul Jabar
Sr. Trainer Reka Grafik / Pengasas Sifoo
Trainer Utama Reka Grafik – Pengasas laman web Sifoo.com. Berpengalaman mengajar kursus serta bengkel reka grafik dan multimedia sejak tahun 2001.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_tabs admin_label=”Tabs” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”][et_pb_tab title=”Perincian Kursus” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]

Tajuk Bengkel:

Reka Penerbitan: Adobe InDesign

Kod:

RP-ID-T01-1H-BHM

Tahap:

Tahap 1 (Asas)

Tempoh:

1 hari (12 jam)

Pengenalan Bengkel:

Bengkel ini mengkhususkan kepada penggunaan perisian Adobe InDesign untuk menghasilkan susunan taipografi dan reka letak halaman yang kreatif. InDesign sangat bagus dan efektif digunakan bagi menghasilkan material untuk dicetak seperti buku, majalah dan brosur.

Tenaga pengajar yang berpengalaman menjadi nilai tambah kepada kursus ini dengan perkongsian aliran kerja, pengalaman, tip serta penyelesaian masalah kerja.

Objektif:

Di akhir bengkel, peserta akan mampu:

– Mengetahui kaedah pengendalian InDesign bagi kerja-kerja penerbitan.
– Menguasai teknik-teknik asas menghasilkan susunan taipografi dan reka letak halaman.
– Menggunakan Adobe InDesign untuk menghasilkan layout majalah, buletin atau buku.
– Menghasilkan dokumen banyak halaman dengan teknik yang lebih efektif dan pantas.

Metodologi Latihan:

– Pembelajaran Teori
– Latihan Praktikal
– Demonstrasi Teknik

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Jadual” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
 09.30 – 10.00

– Pendaftaran peserta

10.00 – 1.00

– Pengenalan kepada Indesign yang terkini
– Perbandingan Indesign dengan software lain
– Kegunaan dan kelebihan Indesign
– Pendedahan kepada terma-terma penerbitan
– Memahami layout design
– Memulakan projek baru
– Menetapkan saiz dan layout dokumen baru
– Document setup, margin dan columns guides
– Ruler guides
– Text & Text Frame
– Shape, Object & Effects

01.00 – 02.00

– Rehat / Makan Tengah Hari / Solat

02.00 – 06.00

– Memasukkan Jadual
– Latihan: Reka Layout Poster / Iklan
– Memulakan projek banyak halaman
– Pages & Spreads
– Menguruskan pages dan spreads
– Master page

06.00-08.00

– Rehat / Makan Malam / Solat

08.00 – 10.00

– Page number
– Memformat page number
– Styles: Character, Paragraph & Object
– Nested style
– GREP Style
– Table of contents
– Export to PDF
– Persiapan untuk cetakan
– Sesi LATIHAN (Buat sampai ingat)
– Sesi TANYA sampai puas hati
– Penutup / Penyampaian Sijil

10.00 pm

– Bersurai

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Sasaran Kursus” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
 Peserta yang hadir disasarkan agar mampu menghasilkan output seperti imej di bawah:

 

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Pembayaran” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
 

 

Maklumat Pembayaran:

Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:

– Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
– Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

Hantarkan bukti pembayaran:

– Hantar bukti pembayaran kepada [email protected],
– Hantar bukti pembayaran melalui MMS/WhatsApp kepada 016-212 9976 (Burn)
– Bukti pembayaran adalah resit pembayaran daripada Cash Deposit Machine / slip deposit / print screen online transfer.
– Nyatakan nama pembayar serta nombor telefon (jika tidak, urusan pengesahan akan menjadi sukar).

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Soalan Lazim” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]

Bagaimana cara membuat pembayaran?

– Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:

– Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
– Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

Siapa yang boleh menyertai bengkel ini?

– Terbuka kepada sesiapa yang berminat dengan tajuk bengkel.
– Terbuka mengikut kesesuaian tahap (Tahap 1 – Asas, Tahap 2 – Pertengahan, Tahap 3 – Lanjutan).
– Bengkel hujung minggu terbuka untuk peserta persendirian sahaja.
– Terbuka untuk peringkat umur dari 15 tahun ke atas.

Mengapa harga tunai lebih murah?

– Harga tunai adalah satu keistimewaan yang kami sediakan untuk peserta yang bayar dengan wang poket sendiri.
– Tidak boleh dibandingkan dengan pembayaran oleh kerajaan ataupun syarikat.

Adakah Sifoo mengamalkan polisi refund?

– Ya, kami mengamalkan polisi refund jika pembayaran telah dibuat tetapi peserta terpaksa menarik diri dari menghadiri kursus.
– 100% refund akan dibuat jika peserta memaklumkan kepada kami selewat-lewatnya sehari sebelum kursus bermula.
– 50% refund akan dibuat jika peserta gagal memaklumkan sehari sebelum kursus bermula.

Adakah Sifoo menyediakan penginapan?

– Tidak. Kami tidak menyediakan penginapan untuk peserta.
– Walau bagaimanapun, terdapat tiga hotel di sekitar Sifoo Training Center. Sila rujuk panduan Lokasi Sifoo Art & Multimedia Training Center.

[/et_pb_tab]

[/et_pb_tabs][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]