Bengkel/Kursus Asas DSLR untuk Fotografi – T01H

[et_pb_section admin_label=”section”][et_pb_row admin_label=”row”][et_pb_column type=”2_3″][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

BENGKEL / KURSUS ASAS DSLR UNTUK FOTOGRAFI (BHM)

Pengenalan

Bengkel ini direka untuk sesiapa yang baru terlibat di dalam bidang fotografi dan ingin mengenali kamera dan fotografi digital. Peserta akan diperkenalkan kepada kamera digital, istilah-istilah lazim fotografi serta teknik dan kemahiran asas mengambil gambar.

Tenaga pengajar yang berpengalaman menjadi nilai tambah kepada kursus ini dengan perkongsian aliran kerja, pengalaman, tip serta penyelesaian masalah kerja.

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Topik Kursus” background_layout=”light” text_orientation=”left” background_color=”#f4f4f4″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px”]

Topik / Teknik Yang Akan Diajar

– Pengenalan: Kenali kamera dan fotografi
– Asas pengendalian kamera
– Kenali lensa serta cara pengendalian
– Kenali Mode Dial
– Kenali Shutter Speed, Aperture dan ISO
– Menyukat (metering) cahaya dan fahami exposure
– Memilih dan memfokus subjek
– White Balance

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Text” background_layout=”light” text_orientation=”left” background_color=”#f4f4f4″ use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px”]

// Bengkel Ni Sehari Penuh…Hanya RM250 Je

Ya, sesi bengkel ni sehari penuh. 10 pagi hingga 10 malam. Sebab kami tak rasa kalau sesi siang sahaja mencukupi! Jadi kita lanjutkan masa tanpa perlu luangkan masa hujung minggu anda selama 2 hari. Ahad boleh rehat dan buat aktiviti lain.

Kami tak kisah kalau malam tu nak lajak lagi…hehe. Mana tau ada yang over-excited nak belajar sampai terer tahap ‘HERO’! Tak kedekut…kami layan. InsyaAllah.

 

// Adakah Anda Peserta Yang Sesuai?

Jika salah seorang antara senarai berikut, anda digalakkan untuk join bengkel kami.

– pelajar sekolah atau kolej yang berminat
– peminat bidang reka grafik / multimedia

 

// Jika Minat Nak Daftar, Baca List Berikut:

– Kamera DSLR TIDAK disediakan.
– Sila bawa kamera DSLR sendiri yang lengkap dengan:

Lensa kit/50mm
Bateri/kabel.

makan minum tak disediakan. sila uruskan sendiri.
tempat makanan di sekitar training center kami sgt byk.
bahan kursus disediakan
nota juga disediakan.
lepas kelas, kami sediakan sijil untuk peserta.
semak lokasi training center kami di Google atau Waze

 

// Jap, Kami Nak OFFER DISKAUN Kalau…

…anda datang bertiga (tiga peserta dalam satu resit pembayaran), kami bagi diskaun RM150!!! Maknanya, hanya perlu bayar RM600 shj untuk 3 nama peserta bukan RM750. So, carilah teman2 anda yg berminat. Bagus jugak utk para boss yang nak htr atau bawa staf belajar bersama.

Masukkan kod berikut > 3PAXBHM
ke dalam ruangan COUPON REDEMPTION CODE semasa mendaftar.

 

// Lokasi Training Center

– Lake Fields, Sungai Besi, KL
– Berhampiran LRT Stesen Sungai Besi
– Waze: Sifoo Art & Multimedia Training Center
http://sifoo.com/lokasi-sifoo-art-multimedia-training-center/

 

// Maklumat Lain2 & Pertanyaan

– Tel / Whatsapp 016-212 9976 (En Burn)
– Tel 03-9055 4002 (Pejabat Urusan)

[/et_pb_text][et_pb_divider admin_label=”Divider” color=”#ffffff” show_divider=”on” divider_style=”solid” divider_position=”top” hide_on_mobile=”on”][/et_pb_divider][/et_pb_column][et_pb_column type=”1_3″][et_pb_text admin_label=”Header Pendaftaran Kursus” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#d9d9d9″ border_style=”solid” custom_padding=”20px|10px|10px|10px” saved_tabs=”all”]

Pendaftaran Bengkel

Masa: 10.00 pagi – 10.00 malam
Tempat: Sifoo Art & Multimedia Training Center, Lake Fields, Sg. Besi, KL

Pendaftaran boleh dibuat di Facebook ataupun di Website. Sila pilih tarikh di bawah:

[/et_pb_text][et_pb_toggle admin_label=”Tarikh #2″ title=”5hb OGOS 2017 (SAB)” open=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]button_reg_fbbutton_reg_web

Tawaran Untuk Penyertaan 3 Orang Sekaligus! Masukkan kod berikut > 3PAXBHM ke dalam ruangan COUPON REDEMPTION CODE semasa mendaftar.

Trainer Fotografi

Ahmad Rithauddin Che Mat
Beliau mempunyai pengalaman lebih 10 tahun di dalam bidang fotografi & videografi. Sekarang masih aktif di lapangan dan juga tenaga pengajar bagi kedua-dua bidang tersebut.

[/et_pb_toggle][et_pb_button admin_label=”Panduan Pendaftaran” button_url=”https://youtu.be/cBf8Ia0P0Zg” url_new_window=”on” button_text=”Panduan Pendaftaran Kursus (PDF)” button_alignment=”center” background_layout=”dark” custom_button=”on” button_bg_color=”#ffd800″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon=”%%190%%” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ button_text_size=”16″ button_border_radius=”0″ button_font=”|on|||”][/et_pb_button][et_pb_button admin_label=”Link ke Lokasi ” button_url=”http://sifoo.com/lokasi-sifoo-art-multimedia-training-center/” url_new_window=”on” button_text=”Panduan ke Sifoo Art & Multimedia Training Center” button_alignment=”center” background_layout=”dark” custom_button=”on” button_bg_color=”#ff7e00″ button_letter_spacing=”0″ button_use_icon=”default” button_icon=”%%190%%” button_icon_placement=”right” button_on_hover=”on” button_letter_spacing_hover=”0″ button_text_size=”14″ button_border_radius=”0″ button_font=”|on|||”][/et_pb_button][et_pb_text admin_label=”Peta Lokasi” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]panduan-ke-sifoo-training-center

Sifoo Art & Multimedia Training Center terletak di Lake Fields, Sungai Besi iaitu bersebelahan dengan Pekan Sungai Besi, Kuala Lumpur. Lokasinya sangat mudah diakses melalui jalan utama dan juga pengangkutan awam.an ke Sifoo Art & Multimedia Training Cente

[/et_pb_text][et_pb_text admin_label=”Trainer Profile” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”on” border_color=”#d9d9d9″ border_style=”solid” custom_padding=”20px|15px|15px|20px”]

Trainer Fotografi

Ahmad Rithauddin Che Mat
Beliau mempunyai pengalaman lebih 10 tahun di dalam bidang fotografi & videografi. Sekarang masih aktif di lapangan dan juga tenaga pengajar bagi kedua-dua bidang tersebut.

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][et_pb_row admin_label=”Row”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_tabs admin_label=”Tabs” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”][et_pb_tab title=”Perincian Kursus” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]

Tajuk Kursus:

Asas untuk DSLR Fotografi

Kod:

FD-DSLR-T0-1H

 Tempoh:

1 hari (12 jam)

Pengenalan Kursus:

Bengkel ini direka untuk sesiapa yang baru terlibat di dalam bidang fotografi dan ingin mengenali kamera dan fotografi digital. Peserta akan diperkenalkan kepada kamera digital, istilah-istilah lazim fotografi serta teknik dan kemahiran asas mengambil gambar.

Tenaga pengajar yang berpengalaman menjadi nilai tambah kepada kursus ini dengan perkongsian aliran kerja, pengalaman, tip serta penyelesaian masalah kerja.

Objektif:

Di akhir bengkel, peserta akan mampu:

– Mengenali kamera DSLR, fungsi, cara pengendalian dan cara penjagaan.
– Mempelajari teknik asas untuk mengambil pelbagai situasi gambar dengan baik.
– Memahami prinsip asas fotografi serta asas komposisi foto.
– Mengambil foto pada tahap asas dengan kefahaman prinsip asas fotografi.
– Mengenalpasti foto yang baik dan berkualiti.

Metodologi Latihan:

– Pembelajaran Teori
– Latihan Praktikal
– Demonstrasi Teknik

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Jadual” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
09.30 – 10.00 am

– Pendaftaran peserta

10.00 – 01.00 pm

– Pengenalan: Kenali kamera dan fotografi
– Kenali jenis dan format kamera
– Asas pengendalian kamera
– Kenali lensa serta cara pengendalian
– Kenali Mode Dial
– Tips mengambil gambar
– Kenali Shutter Speed, Aperture dan ISO
– Memilih dan memfokus subjek
– Menyukat (metering) cahaya dan fahami exposure
– White Balance

01.00 – 02.30 pm

– Rehat / Makan Tengah Hari / Solat

02.30 – 06.00 pm

– Menyukat (metering) cahaya dan fahami exposure
– Kenali Histogram
– White Balance
– Praktikal secara individu dan berkumpulan
– Ambil gambar objek di luar kelas dengan setting yang ditetapkan oleh pengajar

06.00 – 08.00 pm

– Rehat / Makan / Solat

08.00 – 10.00 pm

– Praktikal secara individu dan berkumpulan
– Ambil gambar objek di dalam kelas dengan setting yang ditetapkan oleh pengajar
– Diskusi hasil tangkapan foto
– Soal Jawab

10.00 pm

– Penutup / Penyampaian Sijil / Bersurai

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Sasaran Kursus” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
Peserta yang hadir disasarkan agar mampu untuk menghasilkan seperti berikut:

 

 

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Pembayaran” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]
 Maklumat Pembayaran:

Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:

– Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
– Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

Hantarkan bukti pembayaran:

– Hantar bukti pembayaran kepada [email protected],
– Hantar bukti pembayaran melalui MMS/WhatsApp kepada 016-212 9976 (Burn)
– Bukti pembayaran adalah resit pembayaran daripada Cash Deposit Machine / slip deposit / print screen online transfer.
– Nyatakan nama pembayar serta nombor telefon (jika tidak, urusan pengesahan akan menjadi sukar).

[/et_pb_tab][et_pb_tab title=”Soalan Lazim” tab_font_select=”default” tab_font=”||||” tab_line_height=”2em” tab_line_height_tablet=”2em” tab_line_height_phone=”2em” body_font_select=”default” body_font=”||||” body_line_height=”2em” body_line_height_tablet=”2em” body_line_height_phone=”2em”]

Bagaimana cara membuat pembayaran?

– Bayaran adalah secara TUNAI SAHAJA dan boleh dibuat dengan cara berikut:

– Datang sendiri ke Sifoo Art & Multimedia Training Center, atau
– Deposit tunai ke akaun Sifoo Art and Multimedia Sdn. Bhd. (CIMB: 8602605029).

Siapa yang boleh menyertai bengkel ini?

– Terbuka kepada sesiapa yang berminat dengan tajuk bengkel.
– Terbuka mengikut kesesuaian tahap (Tahap 1 – Asas, Tahap 2 – Pertengahan, Tahap 3 – Lanjutan).
– Bengkel hujung minggu terbuka untuk peserta persendirian sahaja.
– Terbuka untuk peringkat umur dari 15 tahun ke atas.

Mengapa harga tunai lebih murah?

– Harga tunai adalah satu keistimewaan yang kami sediakan untuk peserta yang bayar dengan wang poket sendiri.
– Tidak boleh dibandingkan dengan pembayaran oleh kerajaan ataupun syarikat.

Adakah Sifoo mengamalkan polisi refund?

– Ya, kami mengamalkan polisi refund jika pembayaran telah dibuat tetapi peserta terpaksa menarik diri dari menghadiri kursus.
– 100% refund akan dibuat jika peserta memaklumkan kepada kami selewat-lewatnya sehari sebelum kursus bermula.
– 50% refund akan dibuat jika peserta gagal memaklumkan sehari sebelum kursus bermula.

Adakah Sifoo menyediakan penginapan?

– Tidak. Kami tidak menyediakan penginapan untuk peserta.
– Walau bagaimanapun, terdapat tiga hotel di sekitar Sifoo Training Center. Sila rujuk panduan Lokasi Sifoo Art & Multimedia Training Center.

[/et_pb_tab] [/et_pb_tabs][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]