[DAFTAR SKRG!] Bengkel Reka Layout Grafik untuk Majalah

0

girl-791231_1280

ADA PROJEK MAJALAH NAK KENA BUAT? TAPI TAK TAU NAK START MCMANA? MEH JOIN KELAS TERKINI UTK REKA MAJALAH GUNA SOFTWARE TERBAIK DI PASARAN!

Emosi tgh tak keruan? Dapat projek kena buat majalah sekolah? Atau buletin kat ofis? Atau majalah online sendiri? Tp tgh blur tak tau nak start camne. Huhuhu…Semua tu projek masyuk. Tapi takkanlah nak design guna Word atau Powerpoint. Tak sesuai tuuuu! Meh nak tunjuk ajar guna software terbaik. Software geng designer guna. Barulah buat kerja mcm pro…

Kalau tak guna software terbaik ni…kerja akan jadi rumit dan leceh. Satu lagi masalah muncul bila nak htr print. Macam2 setting takleh buat…printer pun pening kalau dapat file Powerpoint utk print. Tak caya?…cuba tanya kengkawan designer atau tokei printing. Sakit kepala jadinyeee…

STOP GUNA POWERPOINT!! STOP GUNA PHOTOSHOP! STOP GUNA ILLUSTRATOR!

Yes! Stop guna Powerpoint tu…INDESIGN adalah jawapannya. Software terbaik utk reka majalah atau buletin…nak design utk buku pun boleh. Ada gak yang selama ni buat majalah guna PHOTOSHOP atau ILLUSTRATOR…hurmmm, masih susah juga tu. JOM TUKAR ke INDESIGN plak. Ps dan Ai tu guna utk supporting kpd Indesign jer…

Dijamin TAK NYESAL…banyak function dlm Indesign yg memudahkan kerja. Ada master page, ada auto page number, frame system, boleh masukkan byk gambar sekaligus, boleh import teks dr Word…banyak lagilah kalau nak citer kat sini.

ADOBE INDESIGN PILIHAN GRAPHIC DESIGNER!

Cuba rujuk pada designer yg biasa buat kerja penerbitan, sure diorg rekemen…ADOBE INDESIGN.
Photoshop utk edit gambar. Illustrator utk create lukisan vektor. Masing2 ada tugas utama. Indesign plak utk design layout…

“Tapi…selama ni saya guna Ai je. Siap gak kerja majalah saya……..”

Ok…kami tak kata takleh siap. Tapi, dalam Ai, page numbering kena buat manual, header n footer kena susun manual…nak set spread page pun kena manual. Dlm Indesign, semua tu auto. So, kerja boleh siap dgn lg laju.

“Oooo…tak tau plak dlm Indesign ada function cam gitu”

Ye. Semua function dlm Indesign adalah utk kerja penerbitan. Jadi beralihlah kpd software yg tepat. Bygkan ada orang design majalah atau buku guna Photoshop. Huhuhu…jenuh. Satu page = satu fail. Kalau ada 64 pages??? 64 file pada 300dpi? Serius nak buat camtu ke….

“Saya nak joinlah kelas ni? Camne nak daftar? Berapa yuran?”

Alhamdulillah. Jom join. Tapi…kami nak explain skit lagi. Dalam kelas ni…kami akan tunjukkan secara TEORI & PRAKTIKAL cara reka majalah selama DUA HARI. Kami tunjuk, u all ikut dan buat…sampai boleh buat sendiri.

reka-majalah-indesign

TARGET HASIL DLM KELAS:

  • FAHAM ISTILAH:
    Memahami istilah-istilah teknikal dlm penerbitan buletin/majalah.
  • FAHAM REKA GRAFIK:
    Memahami prinsip asas utk kerja reka grafik layout.
  • DPT INSPIRASI:
    Lihat dan buat stail layout yg menarik dan ada stail.
  • CEKAP GUNA INDESIGN:
    Menggunakan Adobe Indesign dgn teknik pantas (rahsia2 indesign) utk menghasilkan satu penerbitan yg lengkap, termasuk persediaan fail utk cetakan.

“Dulu saya tak belajar indesign ni…kat kolej, lecturer tak ajar pun. Time kerja, kena buat buku n majalah…saya belasah guna Ai jer. Huhuhu…slps belajar indesign dgn Sifoo, nyesal saya tak tau indesign dr dulu lagi…”
Farah Ain, Designer, Ampang

“Perghh…senang gila Indesign ni. Mcm2 mende leh wat dgn laju. Lps ni makin kencanglah bikin job freelance…”
Idzwan Mohd. Taha, Freelancer, Kajang

“Nape laaa dr dulu org tak ajor saya Indesign??? Marah ni..marah. Hahaha…nak design album foto pun senang sgt weh!!! Thanks Sifoo sbb share dgn saya…jasamu dikenang”
Hafiz Rahman, Fotografer, Gombak

“Terbaiklah kelas kat Sifoo. Senang faham. Penjelasan dlm kelas mmg awesome…byk perkara Sifoo share. Tak kedekut ilmu. Student tanya…dia jwb takde sorok2 punya. Anyway, indesign ni mmg best sesangat. Korang kena join…recommended”
Anis Razali, Penjawat awam, Putrajaya

“Kelas kat Sifoo ni mmg tak pernah mengecewakan. Ini dah kali brp dah sy joint. Mmg sonok mcm biasa la…kelas santai je. Teknik indesign yg Sifoo share mmg mantop. Byk bantu kerja2 saya…”
Muhammad Faris, Designer, Bdr Baru Bangi.

TEKNIK RAHSIA: LAJUKAN KERJA!

Sifoo tak simpan rahsia. Kami akan tunjuk cara cepat utk siapkan kerja. Teknik rahsia ni digali secukupnya berdasarkan pengalaman kerja sebelum ini. Apakah FAEDAH TEKNIK RAHSIA tu?

  • GUNA MASTER TEMPLATE: Senang nak edit tema dan design majalah
  • AUTOMATED TEXT & NUMBERING: Gunakan sepenuhnya function text dalam Indesign
  • UBAH SATU – UBAH SEMUA: Ini paling best. Set sekali utk semua. Kalau perlu ubah…tak perlu edit satu per satu.
  • MASUKKAN GAMBAR SECARA GEROMBOLAN: Byk gambar nak masuk? Takde masalah, sekali sumbat…masuk semua.
  • PACKAGE FAIL KERJA: Bila kerja dah siap. Boleh package semua sekali secara auto.

SESI KALI NI ~ PENGASAS SIFOO SENDIRI YG AJAR. RUGI KALAU TAK JOIN!!!

“Wah, ini semakin menarik…tapi berapa saya kena bayar?”

Sifoo Imran ada byk rahsia indesign…so beliau akan dedahkan shortcut power utk siapkan kerja dgn laju tapi cantik.

Standard harga kursus dua hari kat Sifoo Art & Multimedia ialah RM800++. Cukup semua kami sediakan utk pakej kursus. Jom join! Sifoo Imran sendiri akan ajar ni…

“Hurmmm…takde diskaun ke?”

Yuran RM800++ tu dah best utk pakej kursus penuh, siap makan tiga kali, laptop kami sediakan utk setiap peserta. TAAPIII….UNTUK SESI BENGKEL HJG MINGGU, kami bagi cuma RM200 SHJ utk 2 hari. “Murah giler tuh!!!” tapi makan sendiri la ye.. Laptop bawak sndri.. Jgn lupa install software InDesign skali.. Tak kisah version brapa.. Paling ngam CS6..

SEAT MCM BIASALAH…TERHAD. SIAPA DAFTAR DAN BAYAR DULU AKAN DPT SEAT!

Just nak remind, kelas weekend ni JARANG DIULANG2 sesi dia…jadi kalau tak join sesi reka majalah indesign kalini, kami tak pasti lagi nak repeat bila. Mungkin lepas raya…mungkin hjg thn…atau mungkin thn depan. So, JGN LEPASKAN PELUANG KALI NI…

Apa lagik!! Nak tau lebih lagi, klik link kt bwh tuh.. Alang2 register skalik ek….

INFO TERPERINCI & BORANG DAFTAR

Oh lupa plak.. Kalau TAK CUKUP 5 ORG.. KELAS TAK JALAN TAU!! Sian kat org yg dah register nak pegi.. KASI CONFIRM EK..
.
#sifooartandmultimedia #sifoodotcom #sifoo #imranabduljabar

Komen / Pendapat / Pandangan

comments

Share.

About Author

Sifoo.com ~ Sumber Grafik & Multimedia. Mula menyediakan tapak perkongsian ilmu di persada internet Malaysia sejak tahun 2000. Kini, di bawah Sifoo Training Solutions, kami adalah 'training provider' untuk kursus-kursus reka grafik, multimedia, web dan fotografi.

Leave A Reply