Profil Penulis

author photo

Hairudy: Nama sebenar saya adalah Hair Rudy Md.Noor, kadang-kadang atau jarang-jarang kawan-kawan saya panggil saya Hair. Ini kerana bunyinya terlalu kekok bagi saya. Saya meminati bidang reka bentuk laman web. Kerjaya sebagai pereka laman web seawal 2002. (http://www.hairudy.net)

Lihat semua pos oleh hairudy

Drop Down Menu: Dreamweaver CS3

14 November 2008 | Pos Terkait | Dalam Kategori

Hi semua, diharapkan semuanya sihat hendaknya. Pagi ini saya akan menunjukkan cara-cara menghasilkan “Drop Down Menu” (horizontal & vertical) menggunakan perisian Dreamweaver CS3. Saya begitu teruja dengan adanya “tool” didalam perisian Dreamweaver ini sungguh memudahkan kerja-kerja pembangunan laman web saya selepas ini. :)

Langkah-langkah:

Buka perisian dreamweaver CS3 anda kemudian “save” document laman web “drop down menu” ini (gambar 1).  Selepas itu, apa yang perlu anda lakukan adalah pergi ke panel bar diatas dan pilih panel bar “Spry”(gambar 2).

Gambar 1

Gambar 2

Gambar 3

Berikutnya adalah contoh “Drop Down Menu” menggunkan Spry Tool pada perisian dreamweaver CS3 tersebut, jadi inilah hasilnya.

Jadi, itu sahaja buat masa ini. Mudah sungguh bagi saya dan anda untuk mendapatkan “Drop Down Menu” yang sungguh clean and clear didalam lawan web anda. :)

Drop Down Menu
*Klik kanan > Save Link As / Save Target As
(Telah dimuat-turun sebanyak 44 kali)

Happy browsing, ;)
hairudy.net

Terdapat 6 Maklumbalas Setakat Ini. »

  1. wah,terima kasih :)

  2. syng nye… sy xde dreamweaver lah

  3. Bro Hairy, Spry to di kira Javascript coding ke atau Ajax?

  4. Salam,

    yeopmi > Sama-sama :)
    hijazi > Beli ler satu :)

    Ryto >Guna Javascript tetapi takde beza pon Ajax dan JS.
    Ajax still js juga :)

    Happy Browsing,
    hairudy.net

  5. teruskan usaha murni
    baik untuk kemajuan umat islam..

  6. Thanks bro untuk tutorial ni.Sekarang baru tahu fungsi spry dalam Dreamweaver CS3.

Hantar MaklumBalas

*Sila dapatkan Gravatar anda di www.gravatar.com