#sifoodotcom

Kenali Ciri-Ciri 8 Jenis Headphone Untuk Editor Audio Video

Klik Penaja Kami

Bagi editor audio video, memilih headphone yang berkualiti adalah sesuatu yang harus diutamakan. Ciri-ciri headphone yang terbaik mestilah boleh menghasilkan kualiti bunyi yang seimbang, bass yang padu, bunyi dinamik yang terbaik serta paling penting selesa dipakai.

Dalam artikel ini, mari kita kenali jenis headphone yang ada di pasaran. Kemudian, kami akan cadangkan beberapa jenama headphone yang terbaik dalam satu artikel yang berlainan supaya anda dapat memilih jenama headphone dengan betul.

1. Closed-Back Headphone

Headphone ini mempunyai belakang kepala yang tertutup. Penghasilan bunyi yang dihasilkan secarang langsung ke telinga. Atas sebab ini, ia menghasilkan muzik dan bunyi yang mungkin tidak semulajadi.

Kebaikan: Pada flipside, mereka menyekat jumlah bunyi latar yang mencukupi yang seterusnya membawa kejelasan bunyi yang baik.

Kelemahan: Ia mengasingkan pengguna dari persekitaran ambien. Oleh itu, pengguna kehilangan sentuhan dengan realiti dan mungkin terlibat dalam kemalangan. Ia tidak selamat dimakai semasa memandu atau berjalan atau berjogging.

2. Open-Back Headphone

Headphone ini ada bertentangan dengan tertutup tadi. Ia mempunyai kepala yang terbuka dimana kita boleh melihat bahagian dalam kepala ini.

Kebaikan: Fungsi kepala terbuka ini adalah ia boleh menghasilkan wide range sound. kita boleh mendengar muzik dan bunyi ambien pada masa yang sama. Mereka juga kurang besar dan mudah dikendalikan pada masa yang sama.

Kelemahan: Kualiti bunyi agak kurang baik. Ini disebabkan bunyi dunia sebenar bercampur dengan output audio. Juga, disebabkan kebocoran bunyi.Klik Penaja Kami

3. On-Ear Headphone

Headphone ini mempunya kepala yang sedikit kecil dari yang biasa. Juga dipanggil sebagai supra-aural. Headphone ini memuatkan saiz telinga anda.

Kebaikan: Apabila dipakai di telinga, ia benar-benar membenamkan anda dalam output bunyi dan meminimumkan bunyi persekitaran. Ini membawa kepada gangguan yang sedikit dengan orang-orang di sekeliling anda dan sesuai untuk digunakan di tempat awam.
Kelemahan: Berdasarkan saiz semata-mata, ia lebih besar (kerana compact) untuk dikendalikan. Anda akan dapati agak tidak selesa apabila dipakai lama.

4. Over-Ear Headphone

Juga dikenali dengan nama circus-aural headphone. Perbezaan design headphone ini adalah kepalanya boleh memuatkan keseluruhan telinga menyebabkan ia kedap secara ketat dan menghilangkan bunyi dari persekitaran.

Kebaikan: Dengan design ini, ia mempunyai beberapa respons bass yang hebat. Selain itu, ia mempunyai peringkat bunyi yang luas.

Kelemahan: Headphone ini mempunyai kelemahan yang serius kerana merasakan telinga anda untuk berpeluh dan beberapa ketidakselesaan jika padding tidak dihasilkan dengan material yang baik. Oleh kerana bentuk yang lebih baik, mereka lebih mahal dan mungkin memerlukan beberapa penguat untuk berfungsi dengan baik.

5. In-Ear Headphone

Headphone jenis ini adalah paling kita kenali atau ia juga dipanggil earphone. Cara memakainya adalah dengan memasukkan ear bud ke dalam lubang telinga.

Kebaikan: Earphone ini menyalurkan bunyi terus ke gegendang telinga dan begitu berkesan. Jenis ini bersaiz padat dan sesuai untuk kegunaan di mana sahaja.

Keburukan: Earphone tidak disarankan untuk anda memberi pinjam atau meminjam dari orang lain kerana kotoran atau bakteria pada kepala earphone tersebut boleh memberi kesan pada pengguna. Kualiti pengeluaran bunyi juga tidak setanding headphone yang lain.

6. Earbuds

Mempunyai kepala berbentuk earphone tetapi jenis tanpa wayar (wireless). Juga dikenali sebagai mini headphone kerana kualiti yang dihasilkan amat terbaik.

Kebaikan: Mudah dibawa kemana-mana serta penghasilan bunyi yang lebih jelas dari earphone. Sesuai juga kepada penggemar sukan, pelancong yang suka berjalan atau pembaca buku di luar rumah.

Keburukan: Seperti earphone bakteria pada kepala earbuds boleh dipindah ke peminjam serta boleh memberi kesan kepada gegendang telinga juga menggunakan dengan terlalu lama.

 7. Bluetooth Headphone

Headphone bluetooth ini menggunakan sambungan signal dari peranti tanpa wayar.

Kebaikan: Semestinya amat mudah digunakan dan mudah dibawa ke mana-mana tanpa perlu berserabut dengan wayar. Sifat tanpa wayar ini mengurangkan kekacauan dan mengurangkan kemungkinan tersadung atau terjatuh semasa menggunakannnya.

Keburukan: Kualiti yang dihasilkan mengikut model itu sendiri. Penghasilan bunyi yang dikeluarkan jugak mempunyai kelembapan tetapi untuk generasi heaphone terkini, kelembapan yang dihasilkan adalah pada tahap boleh diabaikan (assume as negligible).

8. Noise-Cancelling Headphone

Terdapat dalam dua variasi iaitu wireless / bluetooth (tanpa wayar) atau dengan wayar.

Kebaikan: Seperti namanya, Noise-Cancelling. Ia direka untuk menyaring bunyi latar belakang untuk menyampaikan bunyi latar depan dengan jelas. Untuk melakukan ini, perlu menggunakan banyak teknik untuk kalis bunyi dan menyekat bunyi bising yang sesat. Hasil akhirnya adalah bunyi yang mendalam, bersih dan jelas.

Keburukan: Agak merbahaya untuk digunakan ketika melintas jalan atau memandu kerana anda tidak mendengar amaran yang datang kerana penghasilan noise-cancelling tersebut.

Tambahan: terdapat juga variasi berbentuk noise-reduction (mengurangkan bunyi bising). Teknik yang sama tetapi kita masih mampu mendengar bunyi dari persekitaran kita dalam keadaan yang minima.

Headphone jenis noise-cancelling headphone selalu dijual dengan tanda harga yang mahal.

Jika anda ada sebarang tambahan pendapat dan idea nyatakan dalam ruangan komen di bawah.

Komen via Facebook

Sifoo.com (Iylia)
Klik Penaja Kami

Tambah komen

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most discussed