#sifoodotcom

Tips Tipografi Carousel untuk Instagram

Klik Penaja Kami

Pernah tengok “sliding content” tak kat Instagram? Ala…yang boleh “swipe” ke tepi untuk lihat sambungan konten. Ha, itu namanya “carousel“.

Jom kita lihat tips untuk menghasilkan carousel instagram yang menarik:

Carousel merupakan salah satu jenis konten atau visual yang terdapat di media sosial contohnya Instagram. Ciri utama carousel adalah mempunyai lebih daripada satu gambar/video dalam satu konten.

Dengan sifatnya yang interaktif, pengguna atau user dapat swipe left/right gambar secara berurutan dan dapat dimanfaatkan untuk proses pembuatan konten post pada media sosial. 

Ramai yang tanya #sifoodotcom, macam mana instagram #sifoodotcom nampak menarik dan kemas. Ada juga yang mula praktiskan untuk akaun page instagram mereka..

Namun begitu, ada juga yang mula menghasilkan design-design carousel di Instagram dalam memberikan nilai yang bermanfaat, samada info yang baik untuk menyokong page perniagaan atau hanya dijadikan blog personal sahaja..

Banyak tips-tips yang pernah dikongsikan sebelum ini berkaitan penghasilan design yang baik dan berkesan. Namun, kali ini #sifoodotcom ingin kongsikan serba sedikit tips bagaimana untuk menguruskan tipografi yang baik untuk design Carousel untuk Instagram anda.

Semoga bermanfaat dan jangan lupa seperti biasa, kongsikan kepada kenalan anda yang akan memanfaatkan perkongsian ini.



Klik Penaja Kami

Pening Dan Sukar Nak Buat Pemilihan Font?

Sememangnya, meggunakan font yang kelihatan cantik dan kemas adalah sangat penting untuk menjadikan semua jenis reka bentuk kelihatan lebih profesional.

Kalau anda terlepas posting kami sebelum ini, anda boleh tengok Tips Inspirasi & Pilih Font untuk Design. Kami juga telah kongsikan tips-tips dalam pemilihan font untuk kerja design anda. Jadi anda tak perlulah risau lagi untuk memilih font-font yang cantik nanti.




Nak tak Font-font cantik yang PERCUMA?

Haa, tidak semestinya kita perlu menggunakan font premium untuk mencapai tahap profesional yang sama. Sekiranya anda tidak mampu membelanjakan wang untuk font premium, anda boleh menggunakan salah satu daripada ribuan font percuma yang ada.

Disini juga kami kongsikan beberapa jenis font yang percuma dan sesuai untuk anda hasilkan konten Carousel untuk Instagram anda nanti..

Cari dan download font-font ini di laman web Google Fonts.

Oleh itu, semoga bermanfaat perkongsian ringkas kali ni dan selamat berkreatif di luar sana.
Follow instagram.com/sifoodotcom untuk mengikut banyak lagi tips design yang terkini.

Belajar Cipta Konten Untuk Media Sosial

Komen via Facebook

Sifoo.com

Sumber Grafik dan Multimedia Malaysia - Sejak Tahun 2000.
sdc.is/sifoodotcom




Klik Penaja Kami

Tambah komen

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most discussed