#sifoodotcom

Trend Baru Rekabentuk: Long Shadow

Klik Penaja Kami

Salam,

Saya nak kongsikan tentang trend terbaru rekabentuk terutamanya yang melibatkan rekabentuk antaramuka (interface design). Contohnya seperti reka laman web atau reka perisian atau aplikasi.

Tahun ini flat design menjadi semakin popular. Ikon-ikon tidak lagi mempunyai efek 3D atau efek glossy. Rekabentuk minimalism menjadi trend seperti yang dipopularkan oleh Microsoft di dalam keluaran Windows 8 terbaru mereka. Mereka menggelarkannya sebagai Metro Style.

glimpse-of-metro metro_style_icon_pack_by_neonsalad-d5w1wlf

Kini, terdapat satu lagi trend terbaru rentetan daripada Metro Style. Rekabentuk ini menambahkan efek bayang yang panjang kepada flat design. Trend ini digelarkan Long Shadow Design. Lihat contoh rekabentuk Long Shadow di bawah ini.

1011498_525998757449465_1401181155_n flatskype googlefontflatlongshademin long-shadow-icon-designs ls_016 safari-icon

 Klik Penaja Kami

Menarik bukan? Saya sempat bereksperimen dengan trend terbaru ini dan sedang mengusahakan satu tutorial untuk menghasilkan rekabentuk ini di dalam Photoshop. Lihat hasil eksperimen saya di bawah ini.

iaj_longshadow sifoo_longshadow long_shadow
 

Nantikan tutorial Long Shadow Design dalam masa terdekat ini.

Ok. Jumpa lagi!

Komen via Facebook

Imran

Pengasas, Sifoo.com - bekerjaya dalam bidang graphic design, aktif mengendalikan kursus graphic design serta minat seni visual secara umumnya.
Klik Penaja Kami

12 komen

Follow us

Don't be shy, get in touch. We love meeting interesting people and making new friends.

Most discussed